Mikor tanuljak?

Felnőttként, főleg ha már családod és munkád is van akkor, nehéz időt szakítani a tanulásra. Mindemellett az életben vannak olyan helyzetek az életben, amikor le kell ülni és tanulni. Legyen ez akár munkahelyi tovább képzés vagy egy teljesen új dolog amibe bele vágsz. Az egyik legfontosabb dolog, amit tisztáznod kell magadban az az, hogy miért akarsz tanulni. Ha elég erős a motivációd az segíteni fog abban, hogy le tudd küzdeni a minden napi problémákat és még a tanulásra is jusson időd és energiád.

Néhány tipp, hogyan teremthetsz időt magadnak a tanulásra:
  1. Készíts egy heti időbeosztást. Nézd meg hogy a hét napjain milyen fix elfoglaltságaid vannak. Ezután azt nézd meg mennyi időt töltesz a házi munkával, szabadidős tevékenységekkel, családdal. Érdemes ezt egy táblázatban rögzíteni, hogy jobban átlásd, mikor van szabad időd.
  2. Ha úgy érzed, hogy több idő kell a tanulásra, akkor ennek a táblázatnak a segítségével szervezd át a napjaidat, hogy elég időd legyen. (Pl.: kérd meg a párod/gyermeked, hogy bizonyos feladatokban segítsen. Szerezz valamilyen külső segítséget arra az időszakra, amit szeretnél tanulással tölteni.)
  3. Tudd hogy milyen típusú tanuló vagy. Tapasztald ki, hogy mikor, hol, hogyan tudsz a leghatékonyabban tanulni. Ez abban segít, hogy a leghatékonyabb időszakaidra szervezhesd a tanulásodat.
  4. Készíts tanulási tervet. Bontsd fel a tanulni valót egy-egy tanulási egységre, olyan kis részekre, amit muszáj egyszerre megcsinálni, ahhoz, hogy értelme legyen a tanulásnak. (Pl.: Ha van egy beadandó dolgozatod, akkor kell hozzá anyagot gyűjteni, vázlatot írni, kidolgozni, stb.) Ezekhez a feladatokhoz becsüld meg mennyi idő kell.
  5. Tedd szokássá a tanulást.  Minden nap foglalkozz a tanulással. Ha mást nem akkor a reggeli kávézás előtt/után  ismételj át egy tételt, de ezt megteheted vacsora után is. A lényeg, hogy minden nap tanulj valamit.
  6. Keress magadnak tanulópárt, tanulókört.  A közös tanulás segíthet a tanulásra koncentrálni, már ha nem pletyi party lesz belőle. Segíthettek egymásnak az ismétlésben, az anyag megértésében, tételek kidolgozásába, egy-egy házi feladatot együtt is készíthettek el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük