Mik lehetnek a tanulás akadályai?

Lehet, hogy már te is jártál már úgy, hogy tanultál, de másnap semmire sem emlékeztél az egészből.  Most olyan tanulást akadályozó tényezőkről szeretnék írni, amik észrevétlenül ott van mindenki életében és csak tudatos odafigyeléssel kerülhetőek ki. A tanulás akadályai közül most ötről szeretnék írni.

A tanulás ráhangolódási szakaszában érdemes foglalkozni az első három tényezővel. Ilyenkor már az elején kikerülhetsz jó néhány buktatót.

A tanulás akadályai

1. Miért tanulsz, mi a célod a tanultakkal?

Nagyon fontos, hogy még a tanulás előtt tisztázd magadban, hogy miért fogod megtanulni a következő a tananyagot, és mire fogod használni a későbbiekben.  Ellenkező esetben nem fontosnak fogja ítélni az elméd és meg sem próbálja megjegyezni.

Itt szeretném megjegyezni, hogy nem jó cél az, hogy a dolgozatban/vizsgán kérdezni fogják. Hanem meg kell keresned a tényleges gyakorlati hasznát a tanultaknak. Tudom, hogy nehéz ezt a kérdést megválaszolni, ha úgy merül fel: Miért kell nekem tudnom a szinusz tételt?

2. Azt hiszed mindent tudsz az adott témáról, te már nem tanulhatsz újat.

Ha azt hiszed, hogy te már mindent tudsz akkor az agyad úgy értékeli, hogy ez fölösleges információ és ezért nem is fogja megjegyezni. Nem fogja az energiát olyanra pocsékolni amit már úgy is tudsz, még akkor sem ha ez nem így van.

Tanuláskor mindig nyitottan állj a tanagyaghoz, hogy észre tudd venni az újdonságokat benne. Mert lehet hogy nem mond sok újat, de az a kevés is segíthet egy új színben látni a világot. Segíthet a megértés egy újabb szintjére lépni.

3. Ha úgy kezdesz neki a tanulásnak, hogy nem tudod miről fogsz tanulni.

Ez az a jelenség amikor az amiről tanulsz nincs ott előtted fizikai valójában. Nincs az agyadban egy kép arról amiről tanulsz. Ezt  talán egy példával tudnám jobban szemléltetni. Ha a neutron csillagokról akarsz tanulni, akkor először tudnod kell mik azok a neutron csillagok,  vagy legalábbis annyit, hogy mik a csillagok. Ha nem vagy ezzel tisztában akkor hiába tanulod meg milyen tulajdonsági vannak a neutron csillagoknak, minden információ a levegőben lóg. Másnapra pedig csak egy katyvasz marad belőle.

Az agy pedig úgy működik, hogy minél több összefüggést talál annál egy dologról annál hamarabb jegyzi meg.

A legjobb ilyenkor keresni a közeledben egy ilyen tárgyat, amit megnézhetsz megfoghatsz, esetleg működtethetsz. Nyilván egy neutron csillagot nehéz a saját szemeddel megnézni, de helyette kereshetsz róla képeket, leírásokat, animációkat. Készíthetsz róla makettet.

4. Túl nagy lépésekben haladsz a tanulásban

Tanulás közben lépésről-lépésre haladsz. Mindig az egyszerűbbtől a bonyolultabb felé haladj. Ha ezek a lépések aprók, és könnyen követhetőek, akkor gyorsan haladsz a tanulással. Ha túl nagyok ezek a lépések, túl nagyok a gondolati ugrások, akkor garantáltan elakadsz. Az egyik legjobb példa erre a matematika tanulás. Ha a feladatok túl gyorsan nehezednek akkor nem tudod őket megoldani. Viszont ha mindig csak egy kicsit nehezebbek az előzőnél akkor, már megoldhatóak.

Ilyenkor meg kell keresned azt, hogy hol van az a rész amit még értesz.  Ezután pedig azt átismételve újra neki futsz a dolognak most már kisebb lépésekkel.

5. A meg nem értett szó

A meg nem értett szó rengeteg kárt okoz a tanulás során.  Ha pedig sok ilyen szó van amit nem értettél meg tanulás közben, akár az egész tárgyat megutálhatod.

Tanulás közben soha ne menj tovább, ha egy meg nem értett szóval találkozol. Keresd meg a jelentését, a könyv szójegyzetében ha van, szótárban, kérdezz meg valakit, nézz utána a neten.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük