Hogyan készülj az írásbeli érettségi vizsgára?

Az írásbeli érettségi vizsgára a legjobban a vizsga típusfeladatadatainak gyakorlásával lehet. Érdemes minden egyes feladat típushoz egy megoldási stratégiát kidolgozni. Ez nem más, minthogy lépésről lépésre végig gondolod, hogyan fogod majd megoldani. Milyen segédleteket használhatsz (függvénytáblázat, atlasz, szöveggyűjtemény, szótár). Majd ezeket be is gyakorlod. Igaz, hogy az érettségi követelmények rendszeresen változnak, de az Oktatási Hivatal honlapján megtalálhatóak a régebbi vizsgafeladatok, és az új követelményekhez igazodó gyakorló feladatok. Ha egyedül készülsz a vizsgára, sokat segíthetnek.

Hogyan tanulj az írásbeli érettségi vizsgára?

 1. tölts le feladatlapokat és próbáld megoldani őket.
 2. ha megtudod oldani a feladatot, old meg azokkal a feltételekkel, amik a vizsgán is lesznek.
 3. ha nem tudod a megoldást, ne a megoldókulcsba nézd meg a megoldást, hanem keress segítséget a füzeteidben, könyveidben és úgy old meg.
 4. nézd meg a megoldást és keresd meg, hogy hol rontottad el, milyen típusú feladatokat kell még gyakorolni.
 5. gyakorold azokat a feladatokat, amelyek nem mentek.

Mire figyelj írásbeli érettségi vizsgán?

 • Aludd ki magad vizsga előtt, egyél, igyál rendesen. Ellenőrizd a táskád, hogy benne van-e minden, aminek benne kell lennie. Ha szükségesnek látod, legyen egy listád az ellenőrzéshez. Érj be a suliba időben, ne kapkodj, a vizsgadrukk miatt akkor is ideges leszel, ha minden más rendben van. Fölösleges még azon is aggódni, hogy időben ott leszel-e, meg van-e mindened.
 • Ne sajnáld az időt arra, hogy a feladatlap elején lévő tájékoztatószöveget is elolvasd és értelmezd. Felhívják a figyelmedet azokra a dolgokra, amikre tényleg figyelned kell, és hogy hol és hogyan választhatsz egyes feladatok közül.
 • Az első pár percben ne legyen a kezedben toll. Fusd át a feladatokat, csak annyit időzz egy-egy feladatnál, amíg eldöntöd, hogy ez menni fog vagy sem.
 • A feladatokat figyelmesen olvasd el. Ha kell akár többször is. Csak akkor kezdj hozzá a feladat megoldásához, ha már pontosan érted a feladatot.
 • Kezdj egy könnyű feladattal, ez segít abban, hogy tényleg úgy érezd, menni fog ez.
 • Ha egy feladatról úgy érzed, ez nem fog menni, akkor hagy ki és menj tovább. Ha végeztél azokkal a feladatokkal, amiket tud utána térj vissza rá.
 • Amikor végeztél egy feladattal, olvad el újra a feladatot és nézd meg, hogy a válasz, amit kaptál az-e ami a kérdésre válaszol-e. Minden kérdésre válaszoltál-e?
 • Minden feladathoz írj le mindent, amit tudsz. A részletszámításokat, a gondolat menetedet is. Nem tudhatod, hogy nem pont az hiányzik majd ahhoz, hogy megkapd a részpontszámot.
 • Használd ki az időt. Nem kell kapkodnod, de ne is ragadj le túlzottan egy-egy feladatnál. Ha úgy érzed, hogy nagyon belekavarodtál egy feladatba, hagyd ott, majd később térj vissza rá. Egyrészt azért mert ha mással foglalkozol, addig eszedbe juthat a megoldás. Másrészt, ha nem tudod megoldani, akkor esetleg egy olyan feladattól veszi el az időt, amit viszont meg tudnál oldani.
 • Ha elfáradtál, akkor nyugodtan pihenj egy-két percet, de ne többet.
 • Az utolsó 5-10 percben ellenőrizd le, hogy minden feladatot megoldottál-e, amit kellett. Be írtad-e a választott feladat számát a megfelelő helyekre. A neved ott van-e, minden hol ahol kell.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük