Hogyan készülj a szóbeli érettségire tanév közben?

Gondolom, hogy szembesültél már azzal a ténnyel, hogy mennyi mindent kell a szóbeli érettségiig átismételni, megtanulni, hány tételt kell kidolgozni. Lehet, hogy ez ijesztőnek tűnik az elején, de gondolj arra, hogy milyen rengetegen leérettségiztek már, neked is biztosan sikerülni fog. Az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy milyen eredménnyel sikerül. Hiszen ezen múlhat a továbbtanulásod, a pályaválasztásod.

Első lépésként tudd meg, hogy az egyes tárgyakból mik a követelmények, hogyan zajlik a vizsga, milyen típusú feladatok lesznek! Természetesen a tanáraid ebben segíteni fognak, hiszen nekik is az a fontos, hogy minél sikeresebb legyél a vizsgákon (tényleg).

Az egyik fontos feladatod az lesz, hogy a szóbeli érettségire való tételeket kidolgozd és megtanuld. A másik pedig, hogy az írásbeli feladattípusaira felkészülj, és begyakorold a megoldási stratégiákat.

Kezdjük a szóbeli érettségi tétel kidolgozásokkal

Több dolog közül választhatsz:

 • Minden egyes tétel saját magad kidolgozod, és biztos lehetsz benne, hogy az olyan, amilyennek te szeretnéd. Elég részletes, és mivel te dolgoztat ki, már szinte meg is tanultad, így később csak ismételned kell.
 • Többen összefogtok és mindenki azonos mennyiségű tételt dolgoz ki, utána átadjátok egymásnak. Ez sokkal kevesebb időt igényel, de fontos, hogy mindenki ugyanolyan rendesen megcsinálja, és ne csak összecsapja.
 • Az interneten található tételek közül válogatsz, és azt tanulod meg. Ez tűnik a leggyorsabb verziónak, de ha túl sok időt töltesz a neten keresgéléssel, akkor ez sem biztos. Ennek az a veszélye, hogy nem pontosan azokat a dolgokat tartalmazza, amelyeket a tanárod várna tőled a feleletedben, viszont segítségedre lehet a tételeid kidolgozásában.

Hogyan dolgozd ki a szóbeli tételeidet?

A tételek kidolgozása mindig munka- és időigényes folyamat. Viszont, ha a felkészülési idő alatt apránként meg csinálod, akkor a szóbeli érettségi előtt már csak át kell olvasnod, illetve a dolgozatok előtt ismételned. Ezzel jelentősen csökkentheted az egyszerre átnézendő oldalak számát, és a tanulásra, ismétlésre szánt időt is.

1. Írd fel a tétel címét, és amit még tudsz róla:

 • A tanárod instrukcióit a tétellel kapcsolatban.
 • Hol található hozzá a tananyag a könyvben, a füzetben, a vizsgán is használható segítségben.
 • Egy tételhez több anyagrész is tartozik, ezért érdemes ezeket már rögtön az elején összeszedni. Segít a tétel kidolgozásában is és a vizsga előtti ismétlésnél is hasznos lehet. Akkor is hasznos lehet, ha valamit újra át akarsz nézni, mert nem érthető, nem emlékszel valamelyik részletre.

2. Gondold végig, miről szóljon a bevezető rész.

 • Ez lehet történelmi, irodalmi, földrajzi, tudománytörténeti kitekintés. Pár szóban arról beszélj, ami csak áttételesen tartozik a tételedhez, de ennek a segítségével el tudod helyezni a tételed az időben, tértben.

3. A tétel kifejtése. Maga az, amiről a tételed szól.

 • Először készíts egy vázlatot arról, hogy minek kellene a tételedben szerepelnie. Ezt lehet hagyományos vagy akár gondolat térkép.
 • Írd össze a definíciókat, törvényeket, bizonyításokat, szabályokat, tényeket, évszámokat, mindent, ami tételhez tartozó tény anyag.
 • Bátran használj felsorolásokat, rajzokat, grafikonokat, ábrákat, kiemeléseket, színeket, tagold a tételt, amennyire tudod.

4. Befejezés

 • Pár mondatban foglald össze, miről szólt a tételed, mivel támasztottad alá a tétel fontosabb elemeit.
 • Röviden a saját véleményed.

Bármit, amitől kerek egésszé áll össze az egész felelet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük