A vizsga és a vizsgadrukk

Mi az a vizsgadrukk?

A vizsga egy teljesítmény helyzet, ahol igyekszel a tudásod legjavát megmutatni. A teljesítmény és a szorongás között kapcsolat van. Ha kicsi a szorongás, akkor a teljesítmény is kisebb lesz, ez az esélytelenek nyugalma. Ha a szorongás nagy, akkor a teljesítmény is nagy, de ha túl nagy a szorongás, akkor a teljesítmény ismét kicsi lesz. Tehát a vizsgadrukkra szükséged van ahhoz, hogy jól vizsgázz, de kordában kell tartanod.

A vizsgadrukkot megszüntetni nem lehet, de az optimálisra csökkenteni igen.

Jelei:

 • izzadó tenyér
 • elpirulás
 • hasfájás
 • hasmenés
 • kéztördelés
 • körömrágás
 • nagy sóhajok
 • leblokkolás

A szorongás gátolja az agyi tevékenységeket, így negatív hatással van az emlékezetre és a reakciókra. Egy optimális szorongás azonban serkenti a teljesítményt, mozgósítja a tartalékokat, segít a koncentrálásban.

Vizsgadrukk a vizsga előtt

Vizsgaidőszak elején szedd össze a tanulnivalót az összes olyan anyagot, amelyre szükséged lesz a felkészülés során. Ez azért fontos, hogy így jobban átláthatod mi az, amit meg kell tanulni és mennyi idő kell a megtanulásához. Segít a vizsgaidőszak beosztásában.

Ha mégis úgy érezd, hogy elúsztál és nincs időd mindenre, akkor két stratégia közül választhatsz.

Mindent átnézel és felületesen megtanulod, így bármit is húzol a vizsgán tudsz róla beszélni, de nem biztos, hogy olyan jó jegyet kapsz, mint amilyent szeretnél.

Csak a fontosabbnak vélt tételeket tanulod meg, de azt alaposan és reménykedsz, hogy belehúzol.

Ülj össze az osztálytársaiddal és beszéljétek át ki, hogyan halad, milyen tanulási ötletei, vannak. Segítsetek egymásnak. Fogalmazd meg az érzelmeidet, félelmeidet és beszéld ki magadból. Rájössz, hogy mások is hasonló cipőben járnak.

A vizsgára készülés ideje alatt se változtass a napi ritmusodon. Ne éjszakázz, mert akkor nem tud a megtanult anyag bevésődni! Az alvásmegvonás egy kínzási mód! Tehát ne kínozd magad! Hosszabb távon rosszabb lesz a memóriád, gondolkodási képességed, ezáltal pedig a logikus gondolkodás és érvelési képességed is. Ezekre azonban szükséged lesz a vizsgán.

Táplálkozz egészségesen, és mozogj rendszeresen!

Az élvezeti cikkek, mint a cukor, csoki, kávé, energiaital. Hirtelen megemelik az energiaszintedet és ugyanolyan gyorsan le is csökkentik és még fáradtabbnak érzed magad tőle. Vizsga előtt jól jöhetnek, mert akkor hirtelen kell az energia, de a felkészülési idő alatt inkább kerüld őket. Helyettük keress más alternatívákat, amik ugyan nem olyan gyorsan emelik a vércukor szintedet, de hosszabb távon is energiát adnak. Ilyenek a teljes kiőrlésű termékek, olajos magvak, zöldségek, zöld tea, menta tea.

A testmozgás segít kikapcsolódni, felfrissít, könnyebb utána visszaülni tanulni, és csökkenti a stresszszintet is. Ha mást nem is, akkor legalább sétálj egyet a friss levegőn, és ha olyan az idő, akkor élvezd a napsütést.

Összefoglalva a következőkkel csökkentheted a stresszt:

 • Aludd ki magad!
 • Vizsga előtt már ne tanulj! Amit legutoljára olvastál, azt felejted el legelőször, csak azt akadályozza meg, hogy megnyugodj.
 • Pozitív gondolatok! Jó dolgokra gondolj, jól fog menni, gondolj arra a tételre, amit ki szeretnél húzni.
 • Válassz kisebb elérhető célokat! 
 • Amikor otthon felmondod az anyagot, képzeld magad a vizsgaszituációba!
 • Végezz relaxációs, autogén tréning, légzőgyakorlatokat!

Vizsgadrukk a vizsgán

Az emberek többsége a szóbeli vizsgán izgul jobban, mert ilyenkor teljesíteniük kell maguk és mások előtt is. Ilyenkor nem csak a tudást, de az előadásmódot is értékelik.

A vizsgadrukk leküzdésének egyik leghatékonyabb módja, ha vizsga előtt leírod, hogy mitől félsz a legjobban, mi az, ami a legrosszabb esetben történik. Ismered már az írásbeli rész pontszámait, és azt is tudod, hogy a szóbeli résszel mennyi pontot szerezhetsz és melyik a legrosszabb jegy, amit kaphatsz. Készíts B tervet, mi lesz, ha nem úgy sikerül a vizsga, ahogy vártad. Gondold végig, hogyan befolyásolja a magadról kialakult képet a rosszul sikerült vizsga. Csalódni fogsz magadban? Vagy az adott tárgynál rosszabb jeggyel is elégedett vagy? Ha ezekre a kérdésekre tudod a választ a vizsga alatt, már az agyad nem ezzel fog foglalkozni és a dolgodra tudsz koncentrálni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük