Hogyan készülj fel a szóbeli érettségi felkészülési ideje alatt?

Vége van a érettségi írásbeli részének és ha még nem kezdtél el készülni a szóbelire, éppen itt az ideje. Annak, aki most érettségizik, nagy valószínűséggel ez lesz az első igazi vizsga időszaka. Ekkor „nincs más dolgod” egész nap, mint vizsgára készülni. Nincs, aki mögötted álljon és számon kérje, hogy mit tanultál meg. Nincs, aki meg mondja milyen ütemben haladj a tanulással. Van, aki számára ez felszabadító és van, akinek ez ijesztő.

Készíts tanulási tervet!

  1. Szedd össze az összes tételedet, amit meg kell tanulnod, jobb esetben átismételned. Tantárgyankét ez körülbelül 20-25 tétel valószínűleg. Nézd át, hogy mindegyik meg van-e és amelyik hiányzik, azt pótold.
  2. Nézd meg a naptáradat, hogy mikor fogsz vizsgázni. Számold ki, hogy hány napod van addig. Az utolsó 3-4 napra ne tervezz semmit, ezek a napok arra valók, hogyha valami miatt megcsúsznál akkor is legyen időd, illetve hogy ekkor még egyszer át tudd nézni a tételeidet.
  3. Oszd el, hogy egy napra hány tételt kell átvenned. Minden nap foglalkozz minden tantárggyal. Érdemes azt is beletervezni, hogy az előző nap tanult tételeket is átismételd. Ennek az ismétlésnek tételenként nem kell pár percnél többnek lennie.
  4. Keresd, meg azt az időszakot, amikor neked a legjobban megy a tanulás és minden nap akkor tanulj. Ha valami miatt egy nap kimarad, akkor azt igyekezz minél hamarabb bepótolni.

Tanulj minden nap!

Ha valami miatt ki marad az aznapi tanulás, akkor a korábban tanult tételeidet olvasd át. A lényeg az, hogy minden nap foglalkozz a tanulnivalóval.

Minden napra készíts egy részletesebb tanulási tervet. Ebben szerepeljen, hogy az adott tantárgyból mely tételeket tanulod meg aznap, melyeket ismételsz. Legyen benne, hogy menyi időt szánsz az egyes tanulási folyamatokra, és természetesen a szünetek is. Ez meg fogja könnyíteni az egyéb programjaid szervezését is. Ne felejts el megtervezni, hogy az adott tanulási folyamat végén mivel jutalmazod meg magad. ( A jutalom lehet: mozgás, édesség, olvasás, telefon idő, a lényeg az, hogy kikapcsoljon.)

Ismételj!

Érdemes ismételni a tanulás végén, másnap a tanulás előtt átismételni az előző nap tanultakat, 5-6 tétel megtanulása után illetve a vizsga előtti napokat is ismétléssel tölteni.

Pihenj!

Ne töltsd az egész napot tanulással, hagyj magadnak időt a pihenésre és a feltöltődésre is. Aludj eleget, a pihent agy jobban fog. Mozogj eleget, a szellemi fáradság egyik ellenszere a fizikai aktivitás. A mozgás segít felfrissülni, ellazulni, endorfint azaz boldogság hormont termel.

Hogyan tanulj a szóbeli érettségire?

Az előző részben arról írtam, hogy hogyan tervezd meg a tanulásodat. Most arról szeretnék, hogy amikor leülsz tanulni, akkor mire figyelj.

Ahhoz, hogy hatékonyan tudj tanulni, dolgozni meg kell teremteni a megfelelő feltételeket, és tudnod kell, hogy mit, miért, és hogyan fogsz csinálni. Gondolom, hogy a mit és a miért kérdésre tudod a választ, én most a hogyan kérdésben próbálok segíteni.

1. Teremts magad körül olyan környezetet, ami alkalmas a tanulásra.

2. Majd hangolódj rá a tanulásra. Ez azért fontos, mert az emberi agy csak akkor hajlandó munkára, ha az alapvető élettani funkciók rendben vannak. Tehát nem vagy éhes, szomjas, nem fázol, nem vagy stresszes, nem vagy fáradt.

Legyél kényelmes ruhában, igyál vizet, relaxálj tanulás előtt, a stressz gátolja a koncentrációt. A stressz akár pozitív (szerelmes vagy), akár negatív (félsz egy rossz jegytől), nem segíti a tanulást. A megfelelő mennyiségű víz fogyasztása elősegíti a koncentrációt, és annak fenntartását. Figyeld meg a biológiai órádat, hogy mikor vagy a legaktívabb, akkora érdemes időzíteni a nehezebb anyagok tanulását.

A tanulásra hangolódáskor keress valamilyen pozitív motivációt, amiért érdemes tanulnod. A lényeg az, hogy a tanulás során illetve utána valami pozitív élmény érjen. A motivációról itt olvashatsz többet.

Kapcsolj be olyan zenét, ami megnyugtat, felszabadít, boldoggá tesz. A tudósok kimutatták, hogy a barokk zene, ami a legalkalmasabb erre a célra. Ha nem vagy a klasszikus zene híve, akkor arra figyelj, hogy olyan zenét hallgass, aminek nincs szövege, vagy legalább nem érted a szöveget. A dalok szöveg ugyanis elvonhatja a figyelmedet. A tanulás során mindig arra kell törekedni, hogy valamilyen pozitív érzelem kötődjön, mert akkor a megtanultak jobban meg maradnak. Ha jókedvű és nyugodt vagy, akkor a tanulás is könnyebben megy.

3. Szedd össze a tételedhez a háttér- anyagot és készítsd ki azokat a könyveket is, amiket tétel kidolgozása során használtál.

4. Nézd át a tételedet, hogy logikus-e, érthető-e, hiányzik-e belőle valami. Ha van ilyen akkor pótold. (Kérhetsz segítséget az osztálytársaidtól, de a tanárok is szoktak olyan időpontot adni a felkészülés alatt, amikor lehet tőlük kérdezni.) Ha minden rendben van minden, akkor nézd át a segédleteidet (amiket a vizsgán használhatsz), hogy azokban hol és mi található meg a tétellel kapcsolatban.

5. Tanuld meg a tételedet. Erről részletesebben írok majd.

6. Mond fel hangosan a tételedet, amikor már úgy érzed, hogy tudod. Fontos, hogy hangosan, mert akkor derül ki igazán, hogy tudod-e és a vizsgán is menni fog-e. Ha zavar, hogy magadban beszélsz, akkor mond fel a telefonodra, vagy keress valakit, aki meg tud hallgatni, vagy egyszerűen beszélj a macidnak.

Hogyan tanuld a szóbeli tételeidet?

Az előző részben arról írtam, hogy mire érdemes odafigyelni a tanulás megkezdése előtt és alatt. Most magáról a tétel tanulástól szeretnék írni. Jó esetben kidolgoztad a tételedet még év közben és meg is tanultad, dolgozatot írtál belőle vagy feleltél, tehát most már csak át kell ismételni. De mi van akkor, ha ott ülsz a tétel felett és úgy tűnik, mintha most látnád először?

Érdemes egy stratégiát kitalálnod, hogy hogyan is tanuld meg. A stratégia függ attól, hogy milyen a tanulási stílusod, milyen tantárgyat tanulsz, milyen típusú a tételed (elméleti, gyakorlati feladatokat, kísérleteket tartalmaz). Ilyen stratégia lehet, ha folyamatosan addig ismételgeted a tételt, amíg meg nem tanulod. Szerintem az ismétlés nagyon fontos, de ennél a módszernél lehet hatékonyabban is tanulni.

Elméleti tételhez, illetve a gyakorlati tétel elméleti részéhez a következő stratégiát ajánlom:

1. Olvasd át, és értsd meg a tételt! Nézd meg miről szól, milyen részekből áll, azok között milyen kapcsolat van.

2. Keresd meg a tétel logikai vázát! Először ezt tanuld meg, majd erre felépítve a tétel többi részét (tételeket, bizonyításokat, definíciókat, évszámokat). Ehhez érdemes készíteni egy „puskát”, amin rajta van a vázlat, és ez alapján mond el először a tételedet.

3. Mondd fel! Próbáld vissza mondani először részenként, aztán pedig egészben a tételt. 

4. Ismételj! Ismételd át a tételt a tanulás végén, a tanulás után pár nappal, illetve a vizsga előtti napokban.

A gyakorlati részhez, ha ismered a feladatot, akkor azt gyakorold, vagy ha nem, akkor olyat, amilyen várható a vizsgán. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük