Egy gyilkos (MURDER) technika

Ma az egyik gyakran használt  tanulási stratégiát szeretnék bemutatni. Az angol gyilkos mozaikszóró nevezték ezt a 6 lépésből álló stratégiát. Alapvetően hosszabb írott szövegek feldolgozására javasolt.

MURDER

Mood – hangulatteremtés. Alakítsd ki a megfelelő motivációt, készülj fel az új ismeretek feldolgozására, célkitűzéssel, időbeosztással és figyelem összpontosítással.

Understanding – megértés. Emeld ki azokat a részeket az új anyagból, amelyeket nem értesz, amelyek nem egészen világosak. Ezekre a részekre a feldolgozás részénél vissza kell térned. Ha ismeretlen szavak miatt nem világos egy-egy rész, akkor azokat keresd ki, és keress rájuk szinonimákat. A szövegnek ne maradjon olyan része, amit nem világos, vagy érthető.

Recalling – visszahívás. A visszahívásnak három módját érdemes alkalmazni: A parafrazeálást, a hálóalkotást és a kulcsfogalmak elemzését.

A parafrazeálás azt jelenti, hogy saját szavaiddal ismételed át az anyagot.

Hálózatalkotáskor logikai kapcsolatokat keresel az új anyagban. A régi ismereteidet összekapcsolod az újakkal, illetve az új anyagban keresel kapcsolatokat. Ezeket rögzítheted is írásban. (Gondolat térképen, fürtábrán, vázlaton)

A kulcsfogalmak elemzésekor pedig kiemeled a lényegesnek tartott fogalmakat és megmagyarázod azokat.

Digest – emésztés, feldolgozás. Az emésztés, a feldolgozás résznél a nem egészen világos részek feldolgozása történik. A korábban kiemeltek.

Expanding – kiterjesztés. A kiterjesztés az, amikor az újonnan tanultakkal kapcsolatban fogalmazol meg kérdéseket.

Reviewing – áttekintés. Az áttekintés az, amikor az új információk visszahívása érdekében újra ismételd az anyagot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük