Mik azok a tanulási stratégiák?

 A következő definíció nagyon félelmetesen fog hangzani, de a tanulás során igen fontos a használata, mert időt, energiát spórol neked.

Előtte még szeretném tisztázni, mi is az a stratégia:

stratégia nem más mint egy hatásnövelő eszköz. Ez azt jelenti, hogy kevés munkával érjünk el megfelelő eredményeket.

A tanulási stratégia nem más mint a tanulási feladat végrehajtásának célszerű tervezése, a tanulási technikák egységes művelet sorokká rendezése. A tanulásra vonatkozó tervek, elhatározások rendszere, melyek meghatározott célra irányulnak tartósak, és variálhatóak az információ gyűjtés, feldolgozás tárolás és előhívás esetén.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a tanulás során előre megtervezed, hogy azt adott tananyagot hogyan fogod megtanulni:

 1. milyen tanulási technikákat,
 2. milyen sorrendben,
 3. milyen időbeosztással fogod tanulni,
 4. milyen gyakran és mit fogsz ismételni,
 5. milyen eszközöket fogsz használni,
 6. milyen jutalmat tűzöl ki magad elé, ha készen vagy a tanulással.

Többféle „gyári” tanulási stratégia létezik, ezekről majd később részletesen is szeretnék írni. (RJR, MURDER, Cornell-módszer, PQ4R, SQ4R)

Természetesen te is kitalálhatsz ilyen stratégiákat. Hiszen a fent említett stratégiák nem segítenek akkor, amikor egy verset kell megtanulni.

Milyen tanulási stratégiát tudsz kidolgozni magadnak?

Maradva a fenti példánál: vers tanulás

 1. Egy egyszerű  tanulási stratégia:
  Addig olvasod, amíg meg nem tanulod. Ha úgy érzed, hogy tudod akkor felmondod. Ezt ismétled, minden nap, amíg nem felelsz belőle. A felelés után pedig örülsz, hogy ennek is vége.
 2. Egy összetett tanulási stratégia:
  A verset elolvasod, értelmezed, hogy miről szól. Érzelmeket fogalmazol meg a verssel kapcsolatban. Megnézed milyen hatással van rád ez a vers.
  A verset versszakonként újra vizsgálod a fentiek alapján. Minden versszakhoz készítesz egy-egy rajzot, ami majd segít a felidézésben.
  Megtanulod a verset versszakonként. Minden nap egyet-egyet, és a korábban tanult szakaszokat is átismétled.
  Amikor megpróbálod felmondani a verset, vagy az elején csak a versszakokat, akkor először a rajz segítségével, később pedig a nélkül mondod fel.
  Az ismétléshez tanuló kártyát készítesz. A kártya egyik oldalán lesz a versszak, a másik oldalán a rajz.
  A felmondás után, amikor bezsebelted a jól megérdemelt ötöst, adsz magadnak a szünetben egy jutalom csokit.

Ahhoz, hogy a számodra legjobb tanulási stratégiát összetudd állítani, szükséged van önismeretre és a tanulási technikák ismeretére. Mert lehet, hogy te nem vizuális típusú tanuló vagy, hanem auditív típusú. Ilyenkor lehet, hogy jobb ha a tanuló kártya helyett, felmondod a verset a telefonodra és onnan hallgatod meg többször iskolába menet.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük