Mire jó a Cornell módszer?

Most a Cornell módszert szeretném bemutatni ez egy olyan tanulási stratégia, ami első sorban az előadások anyagát segít feldolgozni. Természetesen írott szövegnél is használható, ha szeretnéd.

A Cornell módszer két részből egy részt a jegyzetlapok elkészítése, és az előadás anyagának lejegyzetelése. Másrészt a lejegyzetelt anyag megtanulásának módszeréből.

Cornell módszer

A jegyzetelésre elő kell készülni. Részint a jegyzet lapokat kell elkészíteni, részint ha van lehetőséged tájékozódj az előadás fő és altémáiról.

A jegyzetelésre szánt lapot 3 részre kell osztani, ezeket az előadáson, illetve utána töltöd ki. Nagyalakú füzetlapot vagy jegyzettömböt célszerű használni. Minden egyes lap baloldalára húzz egy 6 cm-es margót. Ez lesz a felidézés oszlop. A jobboldali részre a jegyzet kerül. Alul a lap teljes szélességében húzz egy 4 cm-es margót ez lesz az összegzés rész.

feli- dézés
jegyzet
összegzés

5R módszer a tananyag feldolgozásához

Record – Jegyzetelés

Készíts jegyzetet az előadáson hallottakból. Használhatod a hagyományos lineáris jegyzetelési stílust, vagy valamelyik grafikus jegyzetelési típust, vagy ezek kombinációját.

Reduce – Szűkítés

Előadás után, amilyen hamar csak lehet, tömören összegezd a jegyzetedet a felidézés oszlopba. Ezek kivonata mozgósítja a memóriádat a tanulás során előhívja a hozzátartozó ismereteket. A jegyzet tényeiből és gondolataiból a következő típusú rövid elemek kerülhetnek ide.

Az egyes részekre vonatkozó kérdések.

A jegyzetben tárgyalt címszavak és fogalma.

Megállapítások, alcímek.

Recite – Felmondás

Takard le a jegyzet oszlopot és a felidézési oszlop alapján saját szavaiddal próbáld teljes mértékben felidézni az anyagot. Utána ellenőrizd le.

Reflect – Tükrözés

Alakítsd ki „szakvéleményedet” saját tapasztalataidból, megfigyeléseidből és a jegyzetből a következő módon: Vizsgáld meg hogyan kapcsolódnak a tanultak az eddigi ismereteidhez és más tárgyakhoz!

Mely gondolatokkal értesz egyet és melyekkel nem?

Mely gondolatok tiszták és melyek zavarosak vagy nehezen érthetőek?

Milyen új kérdéseket vet fel benned az előadás?

Alkalmazhatók-e, és milyen területen az ismeretek?

Review – Áttekintés

A lap összegzése mezőbe készíts egy-két mondatos összegzést a lapon található témákból. Az egész előadásról is írj összegzést annak utolsó lapjára. Ezzel biztosíthatod a gyors áttekintés és az ismétlés lehetőségét. Naponta pár percet ismételd a jegyzetet.

 

Ha nem a füzetbe készíted a jegyzeteidet, hanem lapokra akkor próbáld ki az előkészített lapokat. Készítettem egy Cornell jegyzetlapot, ami az alábbi linken letölthető és kinyomtatható. A4-es formátumban van és kétoldalasan is nyomtatható. Ha inkább A5-ös lapon szeretsz jegyzetelni, akkor nyomtasd ki az 1 lapon 2 oldal funkcióval.

Cornell jegyzetlap

Ha úgy érzed, hogy hasznos volt a cikk, akkor oszd meg másokkal is, akiknek hasznos lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük